Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

2020

Een nieuwsupdate vanuit de literatuur en geneeskunde activiteiten van Amsterdam UMC. Een goed 2020! Wat kunt u het komende jaar van ons verwachten?

HOVO-cursussen

  • Op 7 februari start alweer de vierde HOVO cursus over schrijvende dokters. U kunt u waarschijnlijk nog wel inschrijven. Het programma vindt U hier op de site.
  • Op 18 september start de najaarscursus over moderne plagen. Het programma staat vanaf 1 april op de site.

Symposium

Op donderdag 16 april is, voor het eerst in het voorjaar, het jaarlijkse Literatuur en Geneeskunde symposium, dit jaar over het thema Zorg. Het programma is nog niet helemaal rond, maar de belangrijkste onderdelen zijn:

  • 3 lezingen over zorg
  • Uitreiking van Amsterdamumc poëzieprijs door Kristien Hemmerechts
  • Zorgpoëzie met muziek door Ingmar Heytze
  • Hoofdlezing door Eva Meijer, auteur van onder andere De grenzen van mijn taal

Het definitieve programma wordt op 1 februari op de site gezet.

U kunt zich vanaf 1 februari aanmelden voor dit symposium. De toegang is gratis. Aanmelden kan uitsluitend per e-mail via info@literatuurengeneeskunde.nl. U ontvangt binnen drie weken een toegangsbewijs. U kunt, onder vermelding van namen, voor meerdere personen tegelijk bestellen. Wees op tijd met bestellen, kaarten worden op volgorde van binnenkomst afgegeven.

Medische literaire wandeling in Amsterdam.

Op zondag 29 maart om 13.00 uur wordt er een medisch literaire wandeling van 2 ½ uur gehouden in Amsterdam: Van B(innen) G(asthuis) naar W(ilhelmina) G(asthuis). De kosten daarvan bedragen 15 euro per persoon. Het gaat door als er minimaal 7 mensen meelopen. Opgeven voor 15 maart op info@literatuurengeneeskunde.nl.

Cursussen op locatie

Er worden dit jaar weer diverse cursussen op locatie georganiseerd. Voor een aantal cursussen is de inschrijftermijn helaas al verstreken, terwijl 1 cursus al is volgeboekt. Het is nog mogelijk voor de volgende cursussen in te schrijven:

16 -22 augustus     – Patiënt in Parijs

6 – 11 september    – Ziekte en Waanzin in Wenen

Opgeven via info@literatuurengeneeskunde.nl. Als u apart (en eerder) op de hoogte wilt worden gesteld over deze cursussen kan dat ook worden doorgegeven.

Database

Zoals u wellicht weet kunt u uitgebreid zoeken in onze zes databases naar onder andere romans, literaire citaten, films en poëzie. Deze databases zijn te vinden op de site. Er wordt op dit moment door de firma Carapax hard gewerkt aan een grote technische update van de databases, zodat ze technisch gesproken weer toekomstbestendig zijn. Naar verwachting zal dit rond 1 maart gerealiseerd zijn. Tot die tijd wordt er inhoudelijk niets toegevoegd. Waarschijnlijk zullen er zich de eerste weken na 1 maart nog wel wat problemen manifesteren, maar er is goede hoop dat alles goed gaat verlopen. Zodra de technische update gedaan is, kan er ook weer inhoudelijk worden geüpdatet. Aan de Nederlandse kant zal de ziektebiografieën database verder gevuld worden en wordt bij de romans en verhalen de 500ste roman toegevoegd. Ook de Engelse kant krijgt weer nieuwe inhoudelijke input.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén