Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

In de media

2016

John Jansen van Galen beteedde op zondag 2 oktober in Met het oog op morgen aandacht aan de VUmc Poëzieprijs.

 

2014

In Trouw van 31 mei 2014 publiceerde Arko Oderwald een bewerkte versie van zijn oratie. Het boekje De mens in crisis kan via deze link besteld worden.

In de VPRO Gids van 30 maart schreef Wim Brands over De mens in crisis.

Arko Oderwald was op 30 maart te gast in Brands met Boeken over De mens in crisis. De aflevering is hier terug te zien.

 

2013

Op 15 juni 2013 verscheen van de hand van Arko Oderwald en Abel Thijs een essay over Hermann Hesses Kurgast in Trouw Letter en Geest.

Op 19 oktober publiceerde Miquel Bulnes in Letter en Geest van Trouw een essay getiteld Uitgelezen gekte, gebaseerd op zijn lezing op het Literatuur en Geneeskunde Symposium van 9 oktober 2014.

 

2012

Op 18 juli 2012 verscheen in De Groene Amsterdammer een artikel van Arko Oderwald over De Toverberg.

Op 18 februari 2012 verscheen in Trouw een artikel van Arko Oderwald over de Ziekte van Parkinson.

Op 20 januari verscheen het boek Haar bloed van Kristien Hemmerechts. Naar aanleiding hiervan hield zij diverse mediaoptredens en interviews. Klik hier voor de PDF van het interview in Medisch Contact, of beluister het interview bij de TROS Nieuwsshow.

 

2011

Op 17 oktober werd het boek De Verdovers van Anna Enquist gepresenteerd. Naar aanleiding daarvan hield zij een aantal mediaoptredens, waaronder in Kunststof en bij Pauw en Witteman.

Op 15 oktober verscheen wederom in Trouw een bijdrage van Koos Neuvel, gebaseerd op zijn bijdrage aan het boek Ontspoorde cellen, Kanker in fictie. Klik hier voor de PDF.

Naar aanleiding van het symposium op 21 september verscheen de hoofdlezing van Manon Uphoff op zaterdag 24 september in Trouw. Klik hier voor de PDF.

 

2010

Op 21 oktober 2010 werd in het Anatomisch Theater van Museum Boerhaave het Boerhaave Debat gehouden, met als thema  Letteren over de hersenen. Zit bij creatieve mensen altijd een steekje los? Worden de mooiste romans geschreven door schrijvers die in de put zitten? En kan de literatuur de psychiatrie nog wat leren?
Deelnemers waren onder andere cabaretier en schrijver Mike Boddé, psychiater Bram Bakker, scenarioschrijver Bas Labruyère en medisch filosoof Arko Oderwald. Gespreksleider was Jeroen Dirks. Kijk de aflevering hier terug.

In juni 2010 was Patrick Bisschops te gast bij een Twintig dokters en een schrijver-bijeenkomst. Het was een bijzondere bijeenkomst, want Patrick is geen schrijver, maar een documentairemaker. Hij liet zijn documentaire Onverklaarbaar? zien. Van de ene op de andere dag raakt jazzpianist Rick van Hek halfzijdig verlamd. De oorzaak is een raadsel. Deze documentaire was op 11 oktober om 22:50 uur te zien op Nederland 2. Op 5 oktober was Patrick te gast in Kunststof. Die aflevering is hier te bekijken.

Op 18 september verscheen er in Trouw een ingekorte versie van de lezing die Kristien Hemmerechts heeft gehouden op het jaarlijkse symposium.

Arko Oderwald en Frans Meijman schreven de jaarlijkse stukjes voor Tracer, voorafgaande aan het symposium.

Aziatische braakloop

Actief fatalisme

Het volk der levende schroefjes

Een uitgedoofd geval

Blinden die zien

Outbreak

Op 19 juni werd Arko Oderwald een uur lang geïnterviewd in het programma Nachtvluchten op Radio 1, hier te beluisteren.

 

2009

Op 27 oktober werd in De praktijk aandacht besteed aan The House of God, met onder andere interviews met Samuel Shem en Arko Oderwald – hier te beluisteren.

Op 20 oktober was in De praktijk op Radio 1 een interview te horen met Arko Oderwald over het boek Opname: wat leren we van ziekenhuisfictie – hier te beluisteren.

Arko Oderwald schreef zoals elk jaar in aanloop naar het symposium zes columns in Tracer.

Het beste ziekenhuis

Het oog van de storm

Zo sterven de armen

Kankerbarak

Ze weten alles van je

House vs. God

Op 2 juli publiceerde Medisch Contact een verslag van de Twintig dokters en een schrijver-bijeenkomst met Kristien Hemmerechts met de titel: De werkelijkheid is rijker dan fictie.

Op 3 oktober publiceerde Trouw de lezing van Sjaak van der Geest die hij uitsprak op het symposium Literatuur en Geneeskunde van 16 september. Een uitgebreide versie staat in het boek Opname.

Op 8 oktober werd in Medisch Contact uitgebreid aandacht besteed aan het boek Maison Dieu onder redactie van Arko Oderwald.

© 2021 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén