Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

In de media

In de afgelopen jaren zijn er regelmatig artikelen gepubliceerd in Trouw. Dat betrof of een neerslag van een lezing op het symposium, of een artikel over een specifiek boek.

Artikelen in Trouw

19 oktober 2014: Miquel Bulnes publiceerde in Letter en Geest van Trouw een essay getiteld Uitgelezen gekte, gebaseerd op zijn lezing op het Literatuur en Geneeskunde Symposium van 9 oktober 2014.

Op 15 juni 2013 verscheen van de hand van Arko Oderwald en Abel Thijs een essay over Hermann Hesses Kurgast in Trouw Letter en Geest.

Op 18 juli 2012 verscheen in De Groene Amsterdammer een artikel van Arko Oderwald over De Toverberg.

Op 18 februari 2012 verscheen in Trouw een artikel van Arko Oderwald over de Ziekte van Parkinson.

Op 15 oktober verscheen wederom in Trouw een bijdrage van Koos Neuvel, gebaseerd op zijn bijdrage aan het boek Ontspoorde cellen, Kanker in fictie. Klik hier voor de PDF.

Naar aanleiding van het symposium op 21 september verscheen de hoofdlezing van Manon Uphoff op zaterdag 24 september in Trouw. Klik hier voor de PDF.

Op 18 september 2010 verscheen er in Trouw een ingekorte versie van de lezing die Kristien Hemmerechts heeft gehouden op het jaarlijkse symposium.

Op 3 oktober 2009 publiceerde Trouw de lezing van Sjaak van der Geest die hij uitsprak op het symposium Literatuur en Geneeskunde van 16 september. Een uitgebreide versie staat in het boek Opname.

Schrijver op de afdeling

Op 20 januari 2012 verscheen het boek Haar bloed van Kristien Hemmerechts. Naar aanleiding hiervan hield zij diverse mediaoptredens en interviews. Klik hier voor de PDF van het interview in Medisch Contact, of beluister het interview bij de TROS Nieuwsshow.

Op 17 oktober 2011 werd het boek De Verdovers van Anna Enquist gepresenteerd. Naar aanleiding daarvan hield zij een aantal mediaoptredens, waaronder in Kunststof en bij Pauw en Witteman.

Overige mediaoptredens

Op 21 oktober 2010 werd in het Anatomisch Theater van Museum Boerhaave het Boerhaave Debat gehouden, met als thema  Letteren over de hersenen. Zit bij creatieve mensen altijd een steekje los? Worden de mooiste romans geschreven door schrijvers die in de put zitten? En kan de literatuur de psychiatrie nog wat leren?
Deelnemers waren onder andere cabaretier en schrijver Mike Boddé, psychiater Bram Bakker, scenarioschrijver Bas Labruyère en medisch filosoof Arko Oderwald. Gespreksleider was Jeroen Dirks. Kijk de aflevering hier terug.

Arko Oderwald was op 30 maart 2014 te gast in Brands met Boeken over De mens in crisis. De aflevering is hier terug te zien.

Op 19 juni 2010 werd Arko Oderwald een uur lang geïnterviewd in het programma Nachtvluchten op Radio 1, hier te beluisteren.

Bijgewerkt op 12 Oktober 2021

© 2024 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén