Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

Onderwijs

Arko Oderwald geeft, alleen of samen met anderen, verschillende cursussen voor studenten en voor het Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO).

Studenten

1.    Keuzevak Literatuur en Geneeskunde voor studenten
Dit is een keuzevak voor masterstudenten aan het VU medisch centrum. De colleges zijn bedoeld voor masterstudenten geneeskunde, maar ook andere studenten kunnen zich aanmelden. Er zijn specifieke modules opgesteld die met meerdere studenten gevolgd kunnen worden, maar er kunnen ook individuele trajecten worden afgesproken met de docent, waarbij het mogelijk is een eigen specifieke interesse vorm te geven. Deze modules gaan over, verslaving, kanker, besmetting en dementie.

Tevens is het mogelijk aansluitend een wetenschappelijke stage te volgen. Meer informatie bij Arko Oderwald.

2.    Illness, Image, and Metaphor: Cancer in Public Discourse
Keuzevak in het Honoursprogramma van de VU en UvA, rondom verbeelding van kanker in literatuur, poëzie, egodocumenten, films en documentaires. De voertaal is Engels. Docenten zijn Arko Oderwald, Sofie Vandamme, Aafke de Groot en Coes Delprat. Jaarlijks worden in februari maart drie bijeenkomsten op zaterdag georganiseerd. De voertaal is Engels, de duur is twaalf weken. Aantal ECTS: 6.
Het programma van 2020 is hier te downloaden. In 2021 (januari – maart) zal deze cursus weer worden aangeboden. Informatie op deze plek in september. Inschrijven kan bij het Honoursprogramma VU/UvA vanaf ongeveer 1 december 2020.

3.    Psychiatry in Literature
Keuzevak in het Honoursprogramma van de VU en UvA, met als onderwerp problemen en vragen in (de geschiedenis van) de psychiatrie aan de hand van romans. Docenten zijn Arko Oderwald en Sofie Vandamme. De cursus vindt plaats van september tot en met november, inclusief twee zaterdagen en avondonderwijs. De voertaal is Engels. Onderdeel van deze cursus is een bezoek aan het Guislainmuseum in Gent en Het Dolhuys in Haarlem, maar door de Corona maatregelen kan dat in 2020 waarschijnlijk niet doorgaan. Het onderwijs wordt helaas online gegeven. Klik hier voor het programma van 2020.

4. The mad genius
Deze cursus is in ontwikkeling, en wordt tussen april en juni 2021 voor het eerst aangeboden aan de honoursstudenten van VU en UVA. De voertaal is Engels. Zie hier het (voorlopige) programma

Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO)

1.    Literatuur en Geneeskunde in Amsterdam
Sinds 1993 wordt er jaarlijks in het najaar een cursus Literatuur en Geneeskunde gegeven in het kader van het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Amsterdam. De cursus gaat elk jaar over een ander onderwerp. In 2015 was dat Levenseinde, in 2016 Het zieke kind en in 2017 was het onderwerp Angst. In 2018 is het onderwerp Een kleine geschiedenis van de geneeskunde in 10 romans. Het programma kan hier worden gedownload. In het najaar van 2019 behandelden we waanzin en en passant een kleine geschiedenis van de psychiatrie. Hier is het programma. In 2020 behandelen we, helaas online,  plagen van onze tijd: AIDS (met daarin ook aandacht voor COVID), kanker en dementie. Hier is het programma.

2. Literatuur en Geneeskunde in Nijmegen
In het najaar van 2020 wordt er voor het eerst een HOVO cursus in Nijmegen gegeven. Heel toepasselijk gaat de cursus over besmetting. Hier is de inhoud van de cursus.

3.    Arts-schrijvers (in Amsterdam)
In 2017 is Arko Oderwald gestart met een serie HOVO-cursussen over arts-schrijvers. Klik hier voor het programma van 2018. In 2020 zal de vierde cursus worden gegeven. Hier is het programma van 2020. Dat programma is door het virus halverwege afgebroken. In 2021 komt er daarom nog een vijfde cursus. Hier is de inhoud. Inschrijven kan bij HOVO Amsterdam.

Naast deze cursussen zijn er nog meer educatieve activiteiten. Zo zijn er voor een algemeen publiek, maar ook voor Honoursstudenten, cursussen op locatie. Ook wordt jaarlijks een symposium georganiseerd. Maak ook kennis met onze andere projecten, zoals Twintig dokters en een schrijver en Helen en dichten.

© 2021 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén