Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

Onderwijs

Arko Oderwald geeft, alleen of samen met anderen, verschillende cursussen voor studenten en voor het Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO).

Studenten

1.    Keuzevak Literatuur en Geneeskunde voor studenten
Dit is een keuzevak voor masterstudenten aan het VU medisch centrum. De colleges zijn bedoeld voor masterstudenten geneeskunde, maar ook andere studenten kunnen zich aanmelden. Er zijn specifieke modules opgesteld die met meerdere studenten gevolgd kunnen worden, maar er kunnen ook individuele trajecten worden afgesproken met de docent, waarbij het mogelijk is een eigen specifieke interesse vorm te geven. Deze modules gaan over, verslaving, kanker, besmetting en dementie.

Tevens is het mogelijk aansluitend een wetenschappelijke stage te volgen. Meer informatie bij Arko Oderwald.

2.    Illness, Image, and Metaphor: Cancer in Public Discourse
Keuzevak in het Honoursprogramma van de VU en UvA, rondom verbeelding van kanker in literatuur, poëzie, egodocumenten, films en documentaires. De voertaal is Engels. Docenten zijn Arko Oderwald, Sofie Vandamme, Aafke de Groot en Coes Delprat. Jaarlijks worden in februari maart drie bijeenkomsten op zaterdag georganiseerd. De voertaal is Engels, de duur is twaalf weken. Aantal ECTS: 6.
Het programma van 2020 is hier te downloaden. In 2022 (januari – maart) zal deze cursus weer worden aangeboden in een vernieuwde vorm. Informatie op deze plek in november 2021. Inschrijven kan bij het Honoursprogramma VU/UvA vanaf ongeveer 1 december 2021.

3.    Psychiatry in Literature
Keuzevak in het Honoursprogramma van de VU en UvA, met als onderwerp problemen en vragen in (de geschiedenis van) de psychiatrie aan de hand van romans. Docenten zijn Arko Oderwald en Sofie Vandamme. De cursus vindt plaats van september tot en met november, inclusief twee zaterdagen en avondonderwijs. De voertaal is Engels. Onderdeel van deze cursus is een bezoek aan het Guislainmuseum in Gent en Het Dolhuys in Haarlem. Klik hier voor het programma van 2020, dat niet echt wezenlijk afwijkt van de cursus die nu in 2021 loopt.

4. The mad genius
Deze cursus is tussen april en juni 2021 voor het eerst aangeboden aan de honoursstudenten van VU en UVA. De voertaal is Engels. Zie hier het (voorlopige) programma. Ook in 2022 zal deze cursus worden aangeboden. Informatie hierover in November 2021, samen met het vernieuwde programma.

Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO)

1.    Literatuur en Geneeskunde in Amsterdam
Sinds 1993 wordt er jaarlijks in het najaar een cursus Literatuur en Geneeskunde gegeven in het kader van het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Amsterdam. De cursus gaat elk jaar over een ander onderwerp. In 2015 was dat Levenseinde, in 2016 Het zieke kind en in 2017 was het onderwerp Angst. In 2018 was het onderwerp Een kleine geschiedenis van de geneeskunde in 10 romans. Het programma kan hier worden gedownload. In het najaar van 2019 behandelden we waanzin en en passant een kleine geschiedenis van de psychiatrie. Hier is het programma. In 2020 behandelden we, helaas online,  plagen van onze tijd: AIDS (met daarin ook aandacht voor COVID), kanker en dementie. Hier is het programma.
In 2021 geven we weer live les met een cursus over De patiënt. En in 2022 is het onderwerp Trauma. In deze cursus worden de volgende romans besproken:

Philippe Claudel: Het kleine meisje van meneer Linh
Anjet Daanje: De herinnerde soldaat
W.F. Hermans – De donkere kamer van Damocles
Primo Levi: Is dit een mens
Gerard Durlacher: Strepen aan de hemel
Jessica Durlacher: De dochter
Wlodzimierz Odojevski – Verdraaide tijd
Oek de Jong: Zwarte schuur
Manon Uphoff: Vallen is als vliegen
Tommy Wieringa: Joe Speedboot
Slavenka Drakulic: Frida’s pijn

De data zijn:
Vrijdag 09/09; 23/09; 30/09; 14/10; 21/10; 04/11; 11/11; 18/11; 25/11; 02/12
van 13.15 – 15.15

Inschrijven kan bij HOVO Amsterdam, waarschijnlijk vanaf 15 Juni.

2.    Arts-schrijvers (in Amsterdam)
In 2017 is Arko Oderwald gestart met een serie HOVO-cursussen over arts-schrijvers. Klik hier voor het programma van 2018. In 2020 zal de vierde cursus worden gegeven. Hier is het programma van 2020. Dat programma is door het virus halverwege afgebroken. In 2022 waren er voor een vijfde cursus te weinig deelnemers. Hier is de inhoud, voor wie daar toch kennis van wil nemen. Deze cursussen zijn hiermee tot een eind gekomen.

Naast deze cursussen zijn er nog meer educatieve activiteiten. Zo zijn er voor een algemeen publiek, maar ook voor Honoursstudenten, cursussen op locatie. Ook wordt jaarlijks een symposium georganiseerd. Maak ook kennis met onze andere projecten, zoals Twintig dokters en een schrijver en Helen en dichten.

 

Bijgewerkt op 8 Maart 2022

© 2022 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén