Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

Home

Ziekte door andere ogen

De stichting voor Gezondheid en Politiek gaf ooit een tijdschrift uit. Nadat het tijdschrift ter ziele was gegaan leidde de stichting een slapend bestaan. In 2013 kreeg de stichting een nieuwe richting, waarvan de oriëntatie op de relatie tussen literatuur en geneeskunde de belangrijkste was. De stichting besteedt aandacht aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde door na te gaan hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen, films en documentaires worden uitgebeeld. Schrijvers zijn goede observatoren van de medische praktijk en de cultuur waarin die praktijk zich afspeelt. De beschrijving daarvan is dan ook waardevol voor zowel artsen als patiënten: ze vaak nieuwe en verrassende inzichten op.
Op deze website vindt u de activiteiten op dit gebied, en zes databases met informatie:

Romans en verhalen
De database Romans en verhalen is op trefwoord en auteur doorzoekbaar. Er zijn 620 romans, verhalen, literaire autobiografieën en poëziebundels opgenomen van 387 auteurs. Er kan ook op trefwoord gezocht worden naar citaten uit de opgenomen werken. Er zijn 1820 trefwoorden en 4367 citaten beschikbaar. Laatste update 10 Augustus 2022.

Ziektebiografieën
In de database Ziektebiografieën zijn 1886 titels opgenomen. Er kan op trefwoord worden gezocht. Deze database is onder meer bedoeld voor patiënten, maar ook voor hulpverleners kan de informatie van pas komen. De database is tot en met oktober 2019 geüpdatet.  We streven er naar dit elke 3 jaar te doen. Laatste update: 16 april 2020.

Films en documentaires
De database Films en documentaires is doorzoekbaar op trefwoord en titel. Op dit moment zijn er 542 films en documentaires opgenomen. Laatste update 1 Juni 2022.

Over literatuur en geneeskunde
In de database Over literatuur en geneeskunde zijn boeken en artikelen te vinden die over romans, gedichten en specifieke onderwerpen binnen het gebied van literatuur en geneeskunde gaan. U wilt bijvoorbeeld weten wat er over Under the Vulcano van Malcom Lowry is geschreven en wat er over de auteur en het onderwerp ‘verslaving aan alcohol’ is verschenen. U kunt dit in deze database vinden door respectievelijk op werk, schrijver en trefwoord te zoeken. Dit is de database waar je moet zijn als je onderzoek wilt gaan doen. Op dit moment zijn er 1808 artikelen en 188 boeken opgenomen. Van alle boeken is de inhoudsopgave en soms ook het voorwoord gescand. Laatste update 20 April 2022.

Beelden van geneeskunde
De database Beelden van geneeskunde is doorzoekbaar op trefwoord en op kunstenaar naar beelden, met name schilderijen, waarin de geneeskunde centraal staat. Op dit moment zijn 279 beelden opgenomen, waaronder een unieke verzameling van 106 oude geboortekaartjes, verzameld door Ignace Schretlen. Laatste update 20 februari 2021.

Poëzie
De database Poëzie wordt langzaam maar gestaag gevuld. Er zijn nu 159 gedichten opgenomen. Mochten wij daarmee rechten hebben geschonden vernemen wij dat graag en zal het gedicht verwijderd worden.

Laatste update 1 Juni 2022.

© 2022 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén