Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

Home

Ziekte door andere ogen

Deze website wordt beheerd door de Stichting Literatuur en Geneeskunde, op 20 Oktober 2022 voortgekomen uit de Stichting Gezondheid en Politiek. Deze laatste stichting gaf ooit een tijdschrift uit. Alle jaargangen van dat tijdschrift zijn te vinden op www.http://gezondheidenpolitiek.nl

De Stichting Literatuur en Geneeskunde besteedt aandacht aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde door na te gaan hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen, films en documentaires worden uitgebeeld. Schrijvers zijn goede observatoren van de medische praktijk en de cultuur waarin die praktijk zich afspeelt. De beschrijving daarvan is dan ook waardevol voor zowel artsen als patiënten: ze vaak nieuwe en verrassende inzichten op.
Op deze website vindt u de activiteiten op dit gebied, en zes databases met informatie:

Romans en verhalen
De database Romans en verhalen is op trefwoord en auteur doorzoekbaar. Er zijn 668 romans, verhalen, literaire (auto)biografieën en poëziebundels opgenomen van 415 auteurs. Er kan ook op trefwoord gezocht worden naar citaten uit de opgenomen werken. Er zijn 1889 trefwoorden en 4653 citaten beschikbaar.
Laatste update 29 Augustus 2023.

Ziektebiografieën
In de database Ziektebiografieën zijn 1920 titels opgenomen. Er kan op trefwoord worden gezocht. Deze database is onder meer bedoeld voor patiënten, maar ook voor hulpverleners kan de informatie van pas komen. De database is tot en met oktober 2019 geüpdatet.  We streven er naar dit elke 3- 4 jaar te doen. Laatste update: 27 November 2022.

Films en documentaires
De database Films en documentaires is doorzoekbaar op trefwoord en titel. Op dit moment zijn er 580 films en documentaires opgenomen. Laatste update 29 Augustus 2023.

Over literatuur en geneeskunde
In de database Over literatuur en geneeskunde zijn boeken en artikelen te vinden die over romans, gedichten en specifieke onderwerpen binnen het gebied van literatuur en geneeskunde gaan. U wilt bijvoorbeeld weten wat er over Under the Vulcano van Malcom Lowry is geschreven en wat er over de auteur en het onderwerp ‘verslaving aan alcohol’ is verschenen. U kunt dit in deze database vinden door respectievelijk op werk, schrijver en trefwoord te zoeken. Dit is de database waar je moet zijn als je onderzoek wilt gaan doen. Op dit moment zijn er 1877 artikelen en 188 boeken opgenomen. Van alle boeken is de inhoudsopgave en soms ook het voorwoord gescand. Laatste update 7 September 2022.

Beelden van geneeskunde
De database Beelden van geneeskunde is doorzoekbaar op trefwoord en op kunstenaar naar beelden, met name schilderijen, waarin de geneeskunde centraal staat. Er staan echter ook andere beelden in die een medische relevantie hebben. Op dit moment zijn 291 beelden opgenomen, waaronder een unieke verzameling van 106 oude geboortekaartjes, verzameld door Ignace Schretlen. Laatste update 26 Juli 2023.

Poëzie
De database Poëzie wordt langzaam maar gestaag gevuld. Er zijn nu 191 gedichten opgenomen. Mochten wij daarmee rechten hebben geschonden vernemen wij dat graag en zal het gedicht verwijderd worden.
Laatste update 30 Augustus 2023.

© 2023 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén