Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

Home

Ziekte door andere ogen

Door de betekenis van de geneeskunde in de samenleving te onderzoeken, kijkt Amsterdam UMC verder dan alleen het uitvoeren van haar kerntaken. De afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde besteedt aandacht aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde door na te gaan hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen, films en documentaires worden uitgebeeld. Schrijvers zijn goede observatoren van de medische praktijk en de cultuur waarin die praktijk zich afspeelt. De beschrijving daarvan is dan ook waardevol voor zowel artsen als patiënten: ze vaak nieuwe en verrassende inzichten op.
Op deze website vindt u de activiteiten op dit gebied, en zes databases met informatie:

Romans en verhalen
De database Romans en verhalen is op trefwoord en auteur doorzoekbaar. Er zijn 504 romans, verhalen en literaire autobiografieën opgenomen van 320 auteurs. Er kan ook op trefwoord gezocht worden naar citaten uit de opgenomen werken. Er zijn op dit moment 3385 citaten opgenomen. Laatste update 1 april 2020.

Ziektebiografieën
In de database Ziektebiografieën zijn 1837 titels opgenomen. Er kan op trefwoord worden gezocht. Deze database is onder meer bedoeld voor patiënten, maar ook voor hulpverleners kan de informatie van pas komen. De database is tot en met april 2016 geüpdatet. In de zomer van 2019 is een nieuwe update uitgevoerd die op dit moment, tot in april 2020, wordt opgenomen. Laatste update: 2 april 2020.

Films en documentaires
De database Films en documentaires is doorzoekbaar op trefwoord en titel. Op dit moment zijn er 442 films en documentaires opgenomen. Nieuwe titels worden in mei 2020 verwacht.

Over literatuur en geneeskunde
In de database Over literatuur en geneeskunde zijn boeken en artikelen te vinden die over romans, gedichten en specifieke onderwerpen binnen het gebied van literatuur en geneeskunde gaan. U wilt bijvoorbeeld weten wat er over Under the Vulcano van Malcom Lowry is geschreven en wat er over de auteur en het onderwerp ‘verslaving aan alcohol’ is verschenen. U kunt dit in deze database vinden door respectievelijk op werk, schrijver en trefwoord te zoeken. Dit is de database waar je moet zijn als je onderzoek wilt gaan doen. Op dit moment zijn er 1738 artikelen en 182 boeken opgenomen. Van alle boeken is de inhoudsopgave en soms ook het voorwoord gescand. Laatste update 26 maart 2020.

Beelden van geneeskunde
De database Beelden van geneeskunde is doorzoekbaar op trefwoord en op kunstenaar naar beelden, met name schilderijen, waarin de geneeskunde centraal staat. Op dit moment zijn 266 beelden opgenomen, waaronder een unieke verzameling van 106 oude geboortekaartjes, verzameld door Ignace Schretlen.

Poëzie
De database Poëzie wordt langzaam maar gestaag gevuld. Er komen alleen gedichten in te staan waarvan de rechten zijn verkregen of die rechtenvrij zijn. Van gedichten waarvan dat (nog) niet het geval is worden alleen strofes opgenomen. Wij hebben ons uiterste best gedaan dit zorgvuldig te doen. Mocht daarmee toch een fout zijn gemaakt, dan horen wij dat graag en zal het gedicht verwijderd worden.

© 2020 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén