Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

Onderwijs

Arko Oderwald geeft, alleen of samen met anderen, verschillende cursussen voor studenten en voor het Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO).

Studenten

1.    Keuzevak Literatuur en Geneeskunde voor studenten
Dit is een keuzevak voor masterstudenten aan het VU medisch centrum. De colleges zijn bedoeld voor masterstudenten geneeskunde, maar ook andere studenten kunnen zich aanmelden. Er zijn specifieke modules opgesteld die met meerdere studenten gevolgd kunnen worden, maar er kunnen ook individuele trajecten worden afgesproken met de docent, waarbij het mogelijk is een eigen specifieke interesse vorm te geven. Deze modules gaan over, verslaving, kanker, besmetting en dementie.

Tevens is het mogelijk aansluitend een wetenschappelijke stage te volgen. Meer informatie bij Arko Oderwald.

2.    Illness, Image, and Metaphor: Cancer in Public Discourse
Keuzevak in het Honoursprogramma van de VU en UvA, rondom verbeelding van kanker in literatuur, poëzie, egodocumenten, films en documentaires. Docenten zijn Arko Oderwald, Sofie Vandamme, Aafke de Groot en Coes Delprat. Jaarlijks worden in februari maart drie bijeenkomsten op zaterdag georganiseerd. De voertaal is Engels, de duur is twaalf weken. Aantal ECTS: 6.
Het programma van 2017- 2018 is hier te downloaden. In 2019 zal deze cursus weer worden aangeboden. Start op 9 januari, en vervolgens op 2 februari, 2 maart en 23 maart. Inschrijven kan bij het Honoursprogramma VU/UvA vanaf ongeveer 1 december 2018. Kijk hier alvast naar het honoursprogramma van de VU.

3.    Psychiatry in Literature
Keuzevak in het Honoursprogramma van de VU en UvA, met als onderwerp problemen en vragen in (de geschiedenis van) de psychiatrie aan de hand van romans. Docenten zijn Arko Oderwald en Sofie Vandamme. De cursus vindt plaats van september tot en met november, inclusief twee zaterdagen en avondonderwijs. De voertaal is Engels. Onderdeel van deze cursus is een bezoek aan het Guislainmuseum in Gent en Het Dolhuys in Haarlem.
Klik hier voor het programma van 2018. Kijk hier naar het honoursprogramma van de VU.

4. The Relation between Creativity and Madness
Deze cursus is in ontwikkeling, en zal naar verwachting tussen april en juni 2020 worden aangeboden.

Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO)

1.    Literatuur en Geneeskunde
Sinds 1993 wordt er jaarlijks in het najaar een cursus Literatuur en Geneeskunde gegeven in het kader van het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Amsterdam. De cursus gaat elk jaar over een ander onderwerp. In 2015 was dat Levenseinde, in 2016 Het zieke kind en in 2017 was het onderwerp Angst. In 2018 is het onderwerp Een kleine geschiedenis van de geneeskunde in 10 romans. Het programma kan hier worden gedownload. In het najaar van 2019 behandelen we waanzin en en passant een kleine geschiedenis van de psychiatrie. Hier is het programma.

2.    Arts-schrijvers
In 2017 is Arko Oderwald gestart met een serie HOVO-cursussen over arts-schrijvers. Klik hier voor het programma van 2018. In 2020 zal de vierde cursus worden gegeven. Hier is het programma van 2020. Inschrijven kan bij HOVO Amsterdam.

Naast deze cursussen zijn er nog meer educatieve activiteiten. Zo zijn er voor een algemeen publiek, maar ook voor Honoursstudenten, cursussen op locatie. Ook wordt jaarlijks een symposium georganiseerd. Maak ook kennis met onze andere projecten, zoals Twintig dokters en een schrijver en Helen en dichten.

© 2020 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén