2016

John Jansen van Galen beteedde op zondag 2 oktober in Met het oog op morgen aandacht aan de VUMC poëzieprijs.

http://www.nporadio1.nl/nos-met-het-oog-op-morgen/onderwerpen/377050-poezierubriek-met-john-jansen-van-galen

 

2014

In Trouw van 31 mei j.l. publiceerde Arko Oderwald een bewerkte versie van zijn oratie. Het boekje De mens in crisis kan via deze link besteld worden:https://www.tijdstroom.nl/boek/literatuur-en-geneeskunde-de-mens-in-crisis#.U4x8M_l_vz4

 

In de VPRO Gids van 30 maart schreef Wim Brands over De mens in crisis.

Arko Oderwald was op 30 maart te gast in Brands met Boeken over De mens in crisis.. De aflevering is terug te kijken op de site van Boeken:http://boeken.vpro.nl/televisie/boeken/2014/30-maart.html

 

2013

Op 15 juni 2013 verscheen er van de hand van Arko Oderwald en Abel Thijs een essay over Hermann Hesses Kurgast in Trouw Letter en Geest.

Op 19 oktober publiceerde Miquel Bulnes in Letter en Geest van Trouw een essay getiteld Uitgelezen gekte, gebaseerd op zijn lezing op het Literatuur en Geneeskunde Symposium van 9 okotber 2014.

 

2012

Op 18 juli 2012 verscheen in De Groene een artikel van Arko Oderwald over De Toverberg.

Op 18 februari 2012 verscheen in Trouw een artikel van Arko Oderwald over de ziekte van parkinson.

Op 20 januari verscheen het boek Haar bloed van Kristien Hemmerechts. Naar aanleiding hiervan had diverse media optredens en interviews. Klik hier voor de pdf van het interview in Medisch Contact, of beluister het interview bij de TROS Nieuwsshow

 

2011

Op 17 oktober werd het boek De Verdovers van Anna Enquist gepresenteerd. Naar aanleiding daarvan waren er een aantal mediaoptredens waaronder in kunststof (mp3) en bij Pauw en Witteman:

Op 15 oktober verscheen er wederom in Trouw een bijdrage van Koos Neuvel, gebaseerd op zijn bijdrage aan het boek Ontspoorde cellen, Kanker in fictie. Klik hier voor de pdf.

Naar aanleiding van het symposium op 21 september verscheen de hoofdlezing van Manon Uphoff op zaterdag 24 september in Trouw. Klik hier voor de pdf.

 

2010

 • 21 oktober 2010
  Boerhaave Debat – Letteren over de hersenen
  Donderdag 21 oktober 2010 van 20.00 tot 21.00 uur vanuit het Anatomisch Theater in Museum Boerhaave
  Zit bij creatieve mensen altijd een steekje los? Worden de mooiste romans geschreven door schrijvers die in de put zitten? En kan de literatuur de psychiatrie nog wat leren?
  Belangrijke vragen voor zowel schrijvers als wetenschappers. Tijdens het Boerhaave Debat gaan ze met elkaar in gesprek.
  De deelnemers aan het Boerhaave Debat met als titel Letteren over de hersenen zijn onder andere:
  – cabaretier en schrijver Mike Boddé
  – psychiater Bram Bakker
  – scenarioschrijver Bas Labruyère
  – medisch filosoof Arko Oderwald
  Gespreksleider is Jeroen Dirks. (www.fkol.nl)

 • Onverklaarbaar?
  In juni 2010 was Patrick Bisschops te gast bij een Twintig dokters en een schrijver bijeenkomst. Het was een bijzondere bijeenkomst, want Patrick is geen schrijver, maar een documentairemaker. Hij liet ons zijn documentaire Onverklaarbaar? zien. Van de ene op de andere dag raakt jazzpianist Rick van Hek halfzijdig verlamd. De oorzaak is een raadsel. Deze documentaire was op 11 oktober om 22:50 uur te zien op Nederland 2. Op 5 oktober was Patrick te gast in Kunststof. Die aflevering is hieronder te beluisteren.

  Get Microsoft SilverlightOf bekijk de flash versie.

 

 

 • Op 19 juni werd Arko Oderwald een uur geïnterviewd in het programma
  Nachtvluchten op Radio 1 . (Streaming audio)

2009

 • Op 27 oktober, wederom in De praktijk, werd aandacht besteed aan The House of God, met onder andere interviews met Samuel Shem en Arko Oderwald: House of God (Streaming audio)
 • Op 20 Oktober was in De praktijk op Radio 1 een interview te horen met Arko Oderwald over het boek Opname: wat leren we van ziekenhuisfictie (Streaming audio)
 • Arko Oderwald schreef zoals elk jaar in aanloop naar het symposium zes columns in Tracer
 • Op 2 juli publiceerde Medisch Contact een verslag van de Twintig dokters en een schrijver bijeenkomst met Kristien Hemmerechts met de titel: De werkelijkheid is rijker dan fictie.
 • Op 3 oktober publiceerde Trouw de lezing van Sjaak van der Geest die hij uitsprak op het symposium Literatuur en Geneeskunde van 16 september. Een uitgebreide versie staat in het boek Opname.
 • Op 8 oktober werd in Medisch Contact uitgebreid aandacht besteed aan het boek Maison Dieu onder redactie van Arko Oderwald (link naar pdf)