Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

Amsterdam UMC Poëzieprijs 2022

VUmc is in 2014 gestart met een jaarlijkse poëzieprijs rond het thema ziekte en gezondheid: de VUmc Poëzieprijs. Na de fusie van VUmc en AMC is deze prijs omgedoopt tot de Amsterdam UMC Poëzieprijs. Iedereen kan inzenden voor deze prijs, ook meerdere gedichten. Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen. De beste bijdragen worden beloond met geldprijzen, €1000,- voor de winnaar, €500,- voor de tweede prijs en €250,- euro voor de derde prijs en met opname in een in april 2022 te verschijnen boek.

De Amsterdam UMC Poëzieprijs maakt deel uit van de al vele jaren bestaande traditie om aandacht te besteden aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde. Reflectie op het handelen van artsen en verpleegkundigen is hierbij het achterliggende doel.

Jury
De jury bestaat uit
Kristien Hemmerechts (voorzitter)
Mark Boog
Mark Kramer
John Jansen van Galen
Anne-Fleur van der Meer

Het thema van 2022 is Trauma


Trauma betekent wond of kwetsuur. Trauma wordt zowel gebruikt in lichamelijke als in psychologische zin. In beide gevallen is de oorzaak één specifieke gebeurtenis die daarna niet alleen niet meer verdwijnt uit het geheugen, maar ook het leven van de betrokkenen na het trauma blijvend heeft gewijzigd. In het algemeen gaat het om een gevoel van hulpeloosheid en een sterk verbrokkeld zelfgevoel en begrip van de wereld. Dat kan leiden tot allerlei symptomen, zoals amnesie, slaapstoornissen, concentratiestoornissen, depressieve gevoelens etc.
Aan welke voorbeelden moeten we denken als we aan trauma denken?
Fysiek bijvoorbeeld aan geboortetrauma, aan ongelukken met blijvende gevolgen (bijvoorbeeld hersentrauma), aan (plotseling optredende) ziekten met blijvende gevolgen, bijvoorbeeld een COVID infectie of een hersenbloeding.
Psychologisch gezien kun je denken aan ontwikkelingsstoornissen tgv seksueel misbruik in de jeugd, of een strenge religieuze opvoeding, maar ook aan oorlogservaringen, bijvoorbeeld bij soldaten of in concentratiekampen, en allerlei onverwachte rampen waar iemand bij betrokken is.
In het bijzonder kunnen we ook denken aan traumatiserende medische behandelingen, zoals ECT, lobotomie, isolatie (in de psychiatrie, of vanwege een infectieziekte), amputatie. Ook getraumatiseerde medici kunnen als onderwerp dienen.
Ook interessant is het valse geheugen, dwz traumatische gebeurtenissen die niet gebeurd zijn, of de vraag waarom er mensen zijn die de doorgemaakte trauma weer aan andere mensen aandoen. Ook het overgeven van een trauma naar tweede generaties kan onderwerp zijn.

 Uitreiking
De bekendmaking van de prijswinnaars van de Amsterdam UMC Poëzieprijs gebeurt tijdens het symposium Literatuur en Geneeskunde, dat op donderdag 16 april 2022 plaatsvindt.

Voor uitgebreidere informatie over de prijsvraag en overige activiteiten op het gebied van literatuur en geneeskunde, raadpleeg https://www.literatuurengeneeskunde.nl.

Inzenden
Aan de deelnemers wordt gevraagd vóór 15 december 2021 hun inzending, met naam en adresgegevens, te sturen naar website@litmed.nl
Let op: er wordt in de zomermaanden onregelmatig naar de postbus gekeken!

Reglement
Download Pdf

Eerdere edities van de VUmc Poëzieprijs:
VUmc Poëzieprijs 2014
VUmc Poëzieprijs 2015
VUmc Poëzieprijs 2016
VUmc Poëzieprijs 2017
Amsterdam UMC poëzieprijs 2018
Amsterdam UMC poëzieprijs 2020
Amsterdam UMC poëzieprijs 2021

© 2022 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén