Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

Citaat van de maand

Elke ziekte heeft iets wezensvreemds, voelt als een inva­sie, als machtsverlies, en dat blijkt ook uit de manier waar­op we erover praten. Niemand zegt ‘Ik ben kanker’ of ‘Ik ben kankerachtig’, ook al is er geen sprake van een binnen­dringend virus of van bacteriën; het zijn de cellen van het li­chaam zelf die op hol zijn geslagen. Je hébt kanker. Bij neu­rologische en psychiatrische aandoeningen ligt het anders, want die vallen vaak de bron aan van wat je als je zelf be­schouwt. ‘Hij is epilepticus’ klinkt ons niet vreemd in de oren. In de psychiatrische kliniek zeggen de patiënten vaak: ‘Ik ben manisch-depressief of: ‘Ik ben schizofreen.’ In deze zinnen vallen de ziekte en het zelf volledig samen.

Siri Hustvedt: Een geschiedenis van mijn zenuwen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén