Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen

Ziekte en waanzin in Wenen

Wellicht lag de verwantschap van creativiteit en ziekte nergens zo duidelijk voor het oprapen als in het Wenen tussen 1880 en 1930. In het uiteenvallende Habsburgse rijk bloeide  kunst en  wetenschap als nooit te voren. Onder andere Hugo von Hoffmanstahl, Sigmund Freud, Elias Canetti, Gustav Klimt, Gustav Mahler, Arnold Schönberg, Robert Musil, Egon Schiele, Arthur Schnitzler en Ludwig Wittgenstein leefden allen in deze tijd in Wenen. Een belangrijke deel van de vijfdaagse cursus Ziekte en waanzin in Wenen omvat dan ook een bespreking van romans, verhalen en films uit en over deze periode. Maar ook de modernere tijd komt aan bod in de persoon van Thomas Bernhard. En, omdat de cursus ook in Wenen wordt gegeven, zal de bespreking van de romans en films wordt aangevuld met wandelingen en bezoeken aan belangrijke plaatsen uit deze romans en films, waaronder het museum voor psychiatrische kunst in Gugging.

In 2017 is deze cursus gegeven van 6 – 12 augustus voor HOVO en honoursstudenten. Docenten waren Arko Oderwald en Bert Keizer. Informatie daarover – inclusief het prgramma – vindt U op de site van HOVO Amsterdam: http://www.hovo.vu.nl/nl/cursus-op-locatie/wenen/programma/index.aspx

Het is de bedoeling dat deze cursus in augustus 2018 opnieuw wordt georganiseerd. Informatie daarover is rond 1 november 2017 beschikbaar. Het is ook mogelijk om in overleg deze cursus te organiseren voor belangstellenden op een ander moment. Dat kan ook een keuze zijn uit de bestaande cursus, zodat de cursus korter wordt, of een meer medische cursus. U kunt daarover contact opnemen met Loes Haan via het contact e-mailadres (zie onder contact)

Vorige Bericht

© 2018 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén