Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen/Disease through other eyes

Amsterdam UMC Poëzieprijs

Binnen VUmc bestaat een jarenlange traditie om aandacht te besteden aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde. Reflectie op het handelen van artsen en verpleegkundigen is hierbij het achterliggende doel. VUmc is in 2014 gestart met een jaarlijkse poëzieprijs rond het thema ziekte en gezondheid: de VUmc Poëzieprijs.

Deze prijs is na de fusie van VUmc en AMC voortgezet als de Amsterdam UMC Poëzieprijs. Het moment van bekendmaking zal verschuiven van het najaar naar het voorjaar.

Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. De beste gedichten worden beloond met geldprijzen, €1000,- voor de winnaar, €500,- voor de tweede prijs en €250,- voor de derde prijs, en met opname in het jaarlijkse literatuur en geneeskunde-boek. Iedereen mag een ongelimiteerd aantal gedichten inzenden.

Amsterdam UMC Poëzieprijs 2020

Het thema van 2020 is: Zorg
Zorg kan zowel zorgen hebben als het zorgen voor iemand omvatten. Zorgen hebben kan in verband worden gebracht met overmatig zorgen en obsessief piekeren.  Zorgen voor iemand raakt aan barmhartigheid, misericordia en medelijden, maar kan ook ernstig beslag op iemand leggen.

Zorg kan op verschillende manieren worden ingevuld, bijvoorbeeld:

  • Professionele Institutionele zorg.
  • Professionele zorg buiten de institutie.

Andere opties voor onderwerpen rond zorg zijn:

  • Palliatieve zorg en Curatieve zorg zijn ook onderdeel van het thema zorg.
  • E-Zorg en Domotica.
  • Grenzen aan de zorg.
  • Preventieve zorg
  • Complementaire/alternatieve zorg.

Daarnaast kunnen verschillende ziekten ook verschillende zorg vragen. Dementie, kanker, een infectie of een psychiatrische ziekte vragen andere zorg en eisen andere dingen van de verzorgenden. Intercultureel is zorg ook niet overal hetzelfde; ook dat biedt mogelijkheden.

Jury
De jury wordt op 1 juni 2019 bekend gemaakt.

Uitreiking
De bekendmaking van de prijswinnaars van de Amsterdam UMC Poëzieprijs gebeurt tijdens het symposium Literatuur en Geneeskunde, dat op donderdag 16 april 2020 plaatsvindt.

Inzenden

Aan de deelnemers wordt gevraagd vóór 1 oktober 2019 hun inzending, met naam en adresgegevens, te sturen naar info@literatuurengeneeskunde.nl.

Reglement

Download Pdf

Eerdere edities van de VUmc Poëzieprijs:

© 2020 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén