VUmc-poëzieprijs
(wordt AUMC-poëzieprijs)

Binnen VUmc bestaat een jarenlange traditie om aandacht te besteden aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde. Reflectie op het handelen van artsen en verpleegkundigen is hierbij het achterliggende doel. VUmc is in 2014 gestart met een jaarlijkse poëzieprijs rond het thema ziekte en gezondheid: de VUmc-poëzieprijs. Ook in 2018 wordt deze prijs weer uitgereikt.

Deze prijs zal, na de fusie van VUmc en AMC, worden voortgezet als de AUMC-poëzieprijs. Wel zal waarschijnlijk het moment van bekendmaking verschuiven van het najaar naar het voorjaar.

Ook dan zal een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. De beste gedichten worden beloond met geldprijzen, €1000,- voor de winnaar, €500,- voor de tweede prijs en €250,- euro voor de derde prijs en met opname in het jaarlijkse literatuur en geneeskunde boek. Iedereen mag een ongelimiteerd aantal gedichten inzenden. Het thema voor 2019 zal ‘Zorg’ zijn en wordt rond 1 december 2018 nader toegelicht op deze plek.

 

Thema in 2018
Het thema van het jaar 2018 was ‘Geneeskunde en techniek’.
Geneeskunde en techniek zijn altijd al met elkaar verbonden geweest. Vele handelingen van een dokter vereisen een technische bekwaamheid. Of dat nu het vaardig uitvragen van de anamnese, het op deskundige wijze een gesprek met iemand voeren of het kundig hechten van een wond is, technische bekwaamheid is onontbeerlijk.

In de moderne geneeskunde hebben technische hulpmiddelen zich een steeds belangrijkere plaats verworven. Hoewel strikt genomen nog steeds het verlengstuk van de dokter, lijkt het wel of dat verlengstuk soms een eigen leven is gaan leiden, zoals het grote belang dat sommige mensen aan een preventieve scan hechten. Een scan kan immers daar kijken waar een dokter niets kan zien, zelfs in de toekomst…..

Aan de deelnemers wordt gevraagd vóór 15 mei 2018 hun inzending, met naam en adresgegevens, te sturen naar: info@literatuurengeneeskunde.nl

Jury in 2018
De jury, onder leiding van de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts, bestaat verder uit:
Mark Boog, dichter en schrijver
Mark Kramer, hoogleraar Interne Geneeskunde VUMC
John Jansen van Galen, journalist.
Jacqueline Bel, Hoofddocent Nederlandse literatuur, VU.

Uitreiking
De bekendmaking van de prijswinnaars van de poëzieprijs 2018 gebeurt tijdens het symposium Literatuur en geneeskunde, dat op 3 oktober 2018 plaatsvindt.

Eerdere edities: