Literatuur en Geneeskunde

Ziekte door andere ogen

Schoonheid, ziekte en verval in Venetië

Venetië is in veel romans het decor van het verhaal. Vrijwel altijd gebeurt dat op een wijze die medebepalend is voor de atmosfeer. Verplaats de roman naar een andere stad en het verhaal van de roman is ingrijpend veranderd. Wat maakt Venetië zo bijzonder? Welke invloeden zijn er in die talrijke romans aan te wijzen?
In deze cursus van vijf dagen wordt een aantal van deze Venetië-romans besproken en gecombineerd met een bezoek aan de plaatsen in Venetië die een belangrijke rol spelen in de romans. Soms zijn van deze romans ook films gemaakt, die ook bekeken en besproken worden. Het programma bestaat uit boekbesprekingen (ochtend), bezoeken aan plaatsen van het boek (middag) en enkele filmvertoningen met discussie (avond).

U bezoekt onder meer de begraafplaats San Michele, het Lido en Torcello (waar Hemingway gedeelten van de roman Over de rivier en onder de bomen schreef).

De cursus wordt gegeven in de Internationale Universiteit van Venetië op San Servolo. De docenten zijn Arko Oderwald en Sofie Vandamme. Als voorbeeld is het programma van 2016 hier te downloaden.

Het is mogelijk om in overleg deze cursus te organiseren voor belangstellenden. Dat kan ook een keuze zijn uit de bestaande cursus, zodat de cursus korter wordt, of een meer medische cursus. Zo is er in september 2017 een cursus voor huisartsen gegeven.

Van 30 juli tot en met 1 augustus 2018 wordt er een korte cursus verzorgd. Hier vindt u de informatie.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2018 Literatuur en Geneeskunde

Thema door Anders Norén